På valdagen är koldioxidbudgeten slut…

På valdagen den 9 september 2018 har vi förbrukat hela världens kolbudget, skriver Peter Alestig i Svenska Dagbladet.

Foto: Jessica Gow/TT

”Det ser nästan regisserat ut. Bara timmar innan Sverige går till val övertrasserar världen sitt CO2-konto för 1,5-gradersmålet.

Men misströsta inte – det finns faktiskt skäl till optimism. 236 000 miljarder skäl, för att vara exakt.

Klockan på forskningsinstitutet MCC:s sajt är dramatisk i sin enkelhet. Dagarna, timmarna, minuterna, sekunderna tickar domedagslångsamt nedåt. I skrivandets stund återstår 3 dagar, 1 timme och 30 minuter innan vi når noll – den tidpunkt när vi har släppt ut så mycket CO2 att vi inte längre kan begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt MCC:s ”medium estimate”.

Klockan är baserad på IPCC:s uppskattningar och har naturligtvis en hel del felmarginal. Om man i stället väljer ”upper estimate” har vi ytterligare ett par år på oss – medan vi redan har passerat ”lower estimate”.

Men signalen bör likväl tas på allvar. Inte minst med tanke på att en nyligen publicerad studie pekar på att jorden redan vid 2 graders uppvärmning kan trilla över kanten till vad forskarna kallar ”hothouse earth”, där planetens växtlighet slutar lagra koldioxid i stor skala. Regnskog kan till exempel förvandlas till savann och släppa ut stora mängder koldioxid på vägen, enligt studien.

Skälet till optimism? Att det faktiskt, i det här fallet, går att vrida tillbaka klockan. Orsaken stavas negativa utsläpp, något som alltfler forskare menar kommer att vara ett nödvändigt komplement till att ”bara” sluta elda fossila bränslen. (OBS! VI MÅSTE SLUTA MED FOSSILT NU och STÄLLA OM JORDBRUKET samtidigt som vi börjar försöka fånga upp den koldioxid ur luften som vi redan släppt ut! [Min kommentar])

Det finns flera spännande tekniker på området, men en av de mest lovande kallas BECCS, bioenergy carbon capture and storage. Enkelt förklarat handlar det om att odla träd för att suga upp CO2 ur atmosfären. Träden eldas sedan upp i bioenergikraftverk som utrustats med teknik för koldioxidlagring (CCS). Den CO2 som fångas i kraftverket lagras sedan i kapslar djupt ner i marken.

Nu finns en del utmaningar med BECCS, bland annat konkurrens om jordbruksmark. Och, förstås, priset – tekniken är helt enkelt dyr i dagsläget, precis som många andra klimatåtgärder.

Men som en purfärsk rapport från den extremt namnkunniga Global Comission on the Economy and Climate konstaterar: att inte göra någonting kostar ännu mer.

Lustigt nog uttrycker sig forskarna och ekonomerna bakom rapporten ”Unlocking the Inclusive Growth Story of the 21st Century: Accelerating Climate Action in Urgent Times” också i termer av att timmen är slagen. Vi har nu nått vårt ”use it or lose it moment”, som de uttrycker det. Nu gäller det att agera – bland annat måste vi öka investeringar i klimatinnovationer dramatiskt, enligt rapportförfattarna, och styra om befintliga investeringar i infrastruktur till ett hållbart sätt.

”Om vi investerar pengarna smart kommer det att driva innovation, gynna folkhälsan, skapa nya jobb och ta oss långt på vägen mot att hantera risken för skenande klimatförändringar”, skriver de.

På köpet får vi 65 miljoner nya jobb, samtidigt som vi undviker 700 000 förtida dödsfall på grund av luftföroreningar. Och jämfört med att göra ingenting kommer världen fram till 2030 att tjäna 26 000 miljarder USD på investeringarna.

Det motsvarar ungefär 236 000 miljarder kronor – eller ungefär 50 gånger hela Sveriges ekonomi. Jämfört med söndagens riksdagsval, borde det valet vara ganska enkelt.”

Min slutkommentar: Jo, men riksdagsvalet är ju i alla fall enkelt på så sätt att det med bakgrund mot ovanstående inte går att rösta på partier som till och med vill ta bort det lilla flygskatten och sänka priset på diesel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: