Ja, ge FMV ett tydligt besked!

806ce964-93c1-44b9-8228-44d337aecd7d

Gång på gång har länsstyrelsen i Västra Götaland godkänt att Försvarets materielverk spränger stora granater över Vättern. Det började med en vecka i december förra året. Sedan fortsatte det under januari, februari, mars, maj och juni. Sammanlagt handlar det om hundratals riktiga splitterbomber där varje granat väger 30-40 kg och har en sprängkraft motsvarande 68 dynamitgubbar. Aktion Rädda Vättern har överklagat varje beslut. Dessa överklaganden ligger hos regering, utan att något har hänt.

När länsstyrelsen godkände ännu en vecka, nu i början av november, överklagade Aktion Rädda Vättern igen. Och nu tyckte även Mark- och miljödomstolen att det gått för långt. Domstolen anser i ett yttrande till regeringen att granatsprängningarna ska förbjudas under vecka 44.

Regeringen tvingades snabbt ut och beslutade om s.k. inhibition (dvs. stopp tillsvidare). Nu ska regeringen kolla upp alla fakta och ta ett, förhoppningsvis, lagenligt beslut.

FMV:s ledning hade svårt att smälta detta och uttalade sig i radion att man skulle spränga granater över sjön ändå, men högre upp i luften. Idag, tisdag 1 november, tyder dock det mesta på att även FMV accepterar att en rättslig prövning pågår.

Nu lägger militärledningen tydligen krutet(!) på lobbyverksamhet mot regeringen istället. Det framgår av en intervju i radion. FMV ”vill ha tydligare besked”. Men av intervjun att döma handlar det mer om militärens politiska påtryckningar för att kringgå miljölagstiftningen.

”…med hänsyn till den hotfulla omvärldsutvecklingen” ska granatbeskjutningen av Vättern få fortsätta, trots att det enligt Mark- och miljödomstolen strider mot FMV:s miljötillstånd och bör förbjudas.

Jag tycker att FMV bör få ett tydligt besked: Miljöbalken gäller även för FMV (punkt).

Likhet inför lagen är en viktig demokratisk princip, som inte bör försvagas genom otillbörlig lobbyverksamhet. Den mest hotfulla omvärldsutveckling är den där de, som ska försvara demokratin, börjar tro att de står över den.

Sverige är ett stort och glest bebyggt land. Det finns andra platser att skjuta på än dricksvattentäkten och Natura 2000-området Vättern.

Detta är ett tydligt besked, som jag hoppas regeringen ger till FMV.

Här är radiointervjuen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6553686

Läs också detta utmärkta debattinlägg från Aktion Rädda Vättern: http://www.svd.se/stoppa-forsvarets-forstorelse-av-vattern/om/debatt

 

 

4 svar to “Ja, ge FMV ett tydligt besked!”

 1. Torbjörn Birgerson Says:

  För en gångs skull är vi helt överens. Det är verkligen dax att regeringen fattar ett tydligt och slutligt beslut om skjutningarna vid Vättern. Försvarsmakten kommer givetvis att acceptera ett demmokratiskt fattat beslut av dess högsta ledning och ta konsekvenserna av att sluta skjuta. En flytt av P4, FMV,MSS och K3 från vår arbetsmarknadsregion är högst sannolik. Jag förutsätter också att regeringen tar sitt ansvar och höjer försvarsanslagen med det antal tiotals miljarder som denna flytt kommer att kosta. Jag tror att det är regeringssammanträde imorgon. Att vara politiker är att kunna prioritera och ta ansvar för dessa priorteringar. Det är spännande i att se hur det går för MP o S att komma överens, vem skall vika sig. Huvudsaken är att det inte blir ett ytterligare ”ickebeslut” som vår nuvarande regerings signum.

  • Christer Haagman Says:

   Jag ska inte dra några växlar på att du inte ens kan stava till demokratiskt. Du blev ju så arg sist när du beskyllde mig för att vara dilettantisk.(dvs. amatörmässig, valhänt, klantig, oprofessionell), men inte kunde stava till detta på 1700-talet inlånade ord.

   Vad var det gamle finansminister Sträng sa:
   ”Jag använder inte utrikiska ord när det finns adekvat svensk vokabulär”.

   Men för att återvända till sakfrågan är det ändå märkligt att du inte har bättre koll på regelverket i den rättsstat vi förhoppningsvis lever i.

   Den fråga regeringen har att ta ställning till är om länsstyrelsen har fattat ett felaktigt beslut när den godkänt ytterligare granat-sprängningar över Vättern. Detta hävdar Aktion Rädda Vättern och detta hävdar Mark- och miljödomstolen. Regeringen ska avgöra om FMV:s tillstånd från 2010 ska tolkas som länsstyrelsen gör eller som Aktion Rädda Vättern och Mark- och miljödomstolen gör. Punkt.

   Dina verklighetsfrämmande idéer om att en regering, oavsett färg, kan fatta sådana beslut som du pratar om finns inte på kartan i ett demokratiskt samhälle. Möjligtvis kan det gå till så i Natolandet Turkiet som eventuellt ska inbjudas till att provskjuta i Vättern.

   Om Vättern ska användas som ett skjut- och flygövningsfält måste det ha stöd i lagstiftningen. Inklusive EU:s vattendirektiv och Natura 2000-reglerna.

   Sen överdriver du ganska grovt när du påstår att alla försvarsanställda måste flytta från Skaraborg, om militären inte får skjuta i Vättern. Ska vi resonera som om det handlar om pengar ska du veta att Mälaren nyligen har värderats att ge ekosystemtjänster för 127 miljarder om året. Vättern som snart även ska försörja Närke och i förlängningen kanske även Mälardalen med rent vatten har ett större penningvärde än hela försvarsbudgeten.

 2. Torbjörn Birgerson Says:

  … förvånar mig inte … låga … inget vettigare … ditt säkerhetspolitiska inlägg är dilettantisikt… du fått underkänt…

  Torbjörn Birgersson, min blogg censurerar ofta kommentarer som är dumma, otrevliga, innehåller personliga påhopp och/eller inte för debatten framåt. Det kan hända att jag i hastigheten själv släpper iväg något obetänkt och i bästa fall upptäcker jag det och redigerar om. Men din kommentar här var så illa skriven att det bara är den sista tredjedelen som platsar:

  Däremot tycks du ha svårt att ta åt dig och dra slutsatser om vad som redovisas i VVF:s rapport 123 bilaga B6 m.fl., om kärnpunkten i sakfrågan nämligen, om försvaret utnyttjande av Vättern som skjutfält förorenar vattnet i så hög grad att det inte går att utnyttja som dricksvatten i framtiden. Alla vetenskapliga fakta i VVVF:s rapporter visar tydligt att så inte är fallet. Har du verkligen inte begripit det? Det går väl inte att rädda Vättern från ett hot som inte finns? Om skjutningarna inte förstör dricksvattenet strider de väl inte mot EU:s vattendirektiv och Natura 2000 reglerna?

 3. Christer Haagman Says:

  På den sista tredjedelen av din kommentar ska du få svar. Jag upprepar först bara att det du skrev i din tidigare kommentar inte stämmer. Regeringen har inte på sitt bord frågan om omlokalisering av försvaret inom Skaraborg. Regeringen kan inte heller ta beslut som strider mot lagen. Vill den ha ändring krävs att riksdagen beslutar om ny eller ändrad lag. Det är det jag menar med att vi bör uppskatta att vi lever i ett rättssamhälle (även om en ibland kan tvivla…).

  Regeringen har en begränsad uppgift: ska FMV:s tillstånd tolkas som Aktion Rädda Vättern och Mark- och miljödomstolen gör eller som länsstyrelsen gör, när det gäller granatsprängningar i Vättern under vecka 44.

  Jag anser att det är av största vikt att Vättern skyddas som unikt ekosystem och som en av Europas bästa dricksvattentäkter vad gäller både kvantitet och kvalitet. Vättern måste försvaras mot många hot och många former av miljöskadlig påverkan. Det gäller allt från gamla hot som dåligt renat avloppsvatten, förorenat dagvatten från vägar och tätorter, bekämpningsmedel och övergödning inom jordbruket, båtlivets giftiga färger, toalettsystem eller gamla förbränningsmotorer, Aspa Bruk, Zinkgruvan, Jönköpings reglering av giftpölen Munksjön, m.m. etc.

  Sen har vi alla de långväga luftföroreningarna som regnar ner på Vättern. Något som pågått i många år men först nu analyserats är mikroplasterna. Förutom att de små plastpartiklarna är skadliga för ett antal livsformer i sjön har de förmåga att dra till sig andra gifter, typ metaller som bly, koppar, krom, nickel m.m. (sådant som bl.a. finns i ammunition) och som därmed koncentreras snabbare i näringskedjan.

  Till de nyare uppkomna hoten är gasborrningarna på Östgötasidan och gruvan i Norra Kärr norr om Gränna något som Aktion Rädda Vättern också har engagerat sig i mycket.

  Somliga hot mot Vättern är mycket svårt för oss hjobor att påverka. T.ex. nedfall som beror på brunkolseldning i Tyskland. Jag gjorde alla fall allt jag kunde för att försöka påverka regeringen att inte sälja Vattenfalls brunkol till ett skurkföretag som inget hellre vill än att utöka koleldningen. Vad gjorde du Torbjörn?

  Andra hot är lättare att komma till rätta med. Som t.ex. att förbjuda öppnandet av ett stort dagbrott i Norra Kärr där föroreningar i form av tungmetaller, inkl. uran, kan komma att drabba Vättern. Tack vare miljörörelsen är denna gruva tillfälligt stoppad på grund av att vi vunnit i Högsta Förvaltningsdomstolen mot både företaget Tasman Metal, Bergstaten och regeringen när det gäller hur miljöbalken ska tillämpas vid beslut om bearbetningskoncession.

  Så till kulor och krut i Vättern. Det är också en miljöskadlig verksamhet som enkelt kan avslutas genom att sluta att skjuta och spränga i Vättern. Det finns alternativa platser.

  När till och med Vätternvårdsförbundet, där Försvarsmakten och FMV är betalande medlemmar, kommer fram till att blyhalten i Vättern ökar med 10 % om året på grund av gamla synder, borde även den mest hårdhudade personen tänka till.

  Och ja, ökningen sker från en mycket låg blyhalt, som tur är, och den bör minska ytterligare. T.ex. har borttagandet av bly i bensin varit mycket positivt för att hålla nere halterna. Och det gäller som sagt inte bara bly utan i lika hög grad koppar, krom, zink, nickel m.fl. För att inte tala om de organiska gifterna typ PAH, dioxin och annat som kan bildas vid sprängning eller föras ned i vattnet via avgaser.

  Tyvärr är ju rödingen och siken ingen lämplig föda för unga människor, framförallt inte gravida kvinnor. Men det ska vi ändra på, eller hur? Ett litet steg på vägen är att sluta skjuta i Vättern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: