HT skriver om bygglov till Park

Kommunalrådet luftar engagerat sina åsikter i Hjo tidning när det gäller myndighetsutövning i byggnadsnämnden. Som så ofta får temperamentet styra istället för kunskapen. (Detta blogginlägg bygger på att HT:s journalist har återgett kommunalrådets synpunkter korrekt, vilket en inte alltid kan förutsätta.)

Fakta i målet är följande:

Jag argumenterade muntligt på byggnadsnämndens sammanträde för att nämnden borde få en mer utförlig information om projektet Parks förändring – som motiverar en 42 %-ig kostnadsökning. Inget politiskt beslutande organ har fått denna information, varken byggnadsnämnd, kommunstyrelse eller kommunfullmäktige. Av denna anledning borde nämnden skicka tillbaka ärendet för ytterligare beredning, enligt min mening.

Väl medveten om att byggnadsnämnden inte är ansvarigt för den ekonomiska situationen pekade jag muntligt även på att bygghandlingarna var prydda med en ritning som innehöll den beryktade Glas-struten. Se tidigare inlägg. Detta skulle kunna vara ett formellt skäl till avslag, eftersom Glas-strutens utbredning i Samskoleparken strider mot gällande detaljplan. (Argumentet är dock långsökt då detaljen är mycket liten och det troligen beror på slarv, slentrian eller önsketänkande från projektören.)

Därför yrkade jag bara avslag utan att reservera mig. Jag står därför juridiskt sett, trots allt, bakom beslutet om bygglov. Läs protokollet. Jag gjorde ändå en markering för att informationen skulle gå fram till medborgarna i Hjo. (Och det hjälpte HT till med – se artikel nedan.)

Kommunalrådet är dock ute på hal is. Byggnadsnämndens ordförande kunde mycket väl ha synpunkter på hur valserna gick i byggnadsnämnden. Men inte kommunalrådet. Det strider mot andan i grundlagen, Regeringsformens 12 kap 2 §: ”Ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag.”

Men vi får väl överse med detta lilla snedsteg. Syftet var ju inte att komma åt byggnadsnämnden utan bara mig 🙂 .

BygglovHT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: