42 % kostnadsökning – inga problem när det gäller Kulturkvarteret…

Miljöpartiet de gröna i Hjo yrkade avslag på bygglov för ombyggnad och tillbyggnad av Park igår. Att utan underlag acceptera en kostnadsökning på 42 % är inte ansvarsfullt (från 25 miljoner till 35,5 miljoner kr). Den enda förklaringen är en mening i det tjocka budgetdokumentet: ”Ökningen är hänförlig till kostnader för att byggnaden ska bli flexibel…” Men detta fanns med redan i ursprungsförslaget.

Hur många andra kommunala verksamheter kan så lättvindigt öka kostnaderna med 42 %?! Kulturkvarteret Pedagogien har fortfarande en gräddfil där kostnadsmedvetenhet är satt på undantag. Jag hänvisar till mitt tre år gamla blogginlägg om bockar som trädgårdsmästare – även om det finns risk för att kommunalrådet ilsknar till… 🙂

Dessutom är det alltför svårsmält för de gröna att bygghandlingarna fortfarande pryds med en Glas-strut utstickande från museibyggnaden.

bygglov

Majoriteten i byggnadsnämnden kände sig dock tvungen att säga ja.

P.S. Skämt åsido och för tydlighetens skull: Det politiska ansvaret kan aldrig läggas på enskilda tjänstemän. Det är inte heller i första hand Byggnadsnämndens politiker som är ansvariga för den 42 procentiga kostnadsexplosionen. Ansvaret ligger hos den politiska majoriteten som röstade igenom 2015 års budget (utan att ens diskutera frågan).

2 svar to “42 % kostnadsökning – inga problem när det gäller Kulturkvarteret…”

  1. Christer Haagman Says:

    Skämt åsido och för tydlighetens skull: Det politiska ansvaret kan aldrig läggas på enskilda tjänstemän. Det är inte heller i första hand Byggnadsnämndens politiker som är ansvariga för den 42 procentiga kostnadsexplosionen. Ansvaret ligger hos den politiska majoriteten som röstade igenom 2015 års budget (utan att ens diskutera frågan).

  2. HT skriver om bygglov till Park | Tro på Hjo Says:

    […] bygghandlingarna var prydda med en ritning som innehöll den beryktade Glas-struten. Se tidigare inlägg. Detta skulle kunna vara ett formellt skäl till avslag, eftersom Glas-strutens utbredning i […]

Lämna en kommentar