Mer koldioxid trots Peak Oil?

main

Den ökande användningen av ”fracking” (hydraulic fracturing, dvs. att borra horisontellt och spräcka berget genom att spruta in vatten och kemikalier under hårt tryck), verkar nu förlänga den fossila parentesen. Det högre oljepriset underlättar för att med utvecklad teknik pressa fram olja och gas ur skiffer, tjärsand och djuphavskällor (ofta med mycket hög miljökostnad). Fracking-boomen i USA leder tydligen också till lägre kolpriser runt om i världen, vilket ökar eldningen av kol.

Ju bättre olje- och gasindustrin klarar av att tillfälligt fylla ut efterfrågan, när inte den konventionella oljan ökar som förut, desto större krav ställs på de politiska ledarna att styra bort från fossil-eran. Jag hade hoppats på att alla veliga och fega beslutsfattare skulle få hjälp på traven med en snabb omställning genom snabbt ökade priser på gas, kol och olja. Men de närmaste åren ser det ut som det i ännu högre grad krävs modiga beslut om kraftigt ökade koldioxidskatter, förbud mot oljeutvinning i Arktis, förbud mot fracking…

Ett svar to “Mer koldioxid trots Peak Oil?”

  1. emöke heim Says:

    Vi måste bryta ner ”myten” om den ”oskyldiga nya ” tekniken som skulle motsvara vattenbrunns” borrning” enligt bolagen! Den tekniken existerar inte! Det finns ingen teknik utan miljöpåverkan! Gripen Gas är i framfart ,nästa steg är att komma in i Vättern!?
    Emöke H

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: