Hulmarker hukar i HT

b

I dagens HT finns ett referat av kommunstyrelsens remissvar, angående stridsflygets planerade övningar över Vättern och över Hjo. Det är länsstyrelsens uppgift att besluta om verksamheten ska tillåtas eller inte och vilka villkor som ska gälla. För att få fram ett bra beslutsunderlag skickar länsstyrelsen försvarets ansökan om utökad verksamhet till olika organisationer på remiss. Svar har kommit från bland annat Vätternvårdsförbundet, Miljönämnden Östra Skaraborg (MÖS) och Aktion Rädda Vättern (ARV). Dessa organisationer talar om för länsstyrelsen vad dom tycker.

När det gäller Hjo kommun hävdar kommunalrådet Catrin Hulmarker att kommunen ska beskriva problemen, men inte ta ställning till om verksamheten ska godkännas eller inte. ”…det är inte vår uppgift att bedöma om ansökan ska avslås eller inte”, citeras Hulmarker i HT.

Högst märkligt! Catrin Hulmarker är, förutom ordförande i kommunstyrelsen, även ordförande för direktionen i MÖS. Hennes nämnd har nyligen (11/9) tillstyrkt Försvarsmaktens ansökan, inkl. några förslag till villkor. Hur kan det komma sig att den ena remissinstansen, där kommunalrådet har politiskt ansvar, får säga JA till försvaret medan den andra, kommunstyrelsen, bara får ställa sig bakom en beskrivning av problemen?

Svaret på denna fråga är troligen att Hulmarker leder ett splittrat moderatparti och att hon försöker sitta på två stolar samtidigt. I kommunstyrelsen sitter moderater som tycker det är bra att tillstyrka militärens utökade verksamhet. Samtidigt finns det moderater vars verksamhet och boende kommer att drabbas hårt av bullret.

Kommunalrådets falskspel drabbar dock alla hjobor. Det finns stor risk för att kommunens remissvar väger lätt när svaret inte har den självklara slutsatsen att ansökan bör avslås. Att säga en sak i ett sammanhang och en annan sak i ett annat, skapar inte förtroende.

Förutom moderaterna bedriver socialdemokrater och folkpartister samma falskspel. Vad säger centern och kristdemokraterna? Ingenting?

Ett svar to “Hulmarker hukar i HT”

  1. Dominic Summerton Says:

    Det bra att du lyfter detta Christer! Jag håller med att det är märkligt att det kommer olika signaler från Kommunalrådet i frågan. Det skulle även vara intressant att veta hur de andra allians partier ställer sig till detta.
    /Dominic Summerton V

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: