…och världen rullar vidare mot ett allt varmare klimat…

Förhandlingarna om att försöka minska utsläppen av växthusgaser slutade i en meningslös kompromiss i Doha på den Saudarabiska halvöns nordkust. Världen har ledare som inte klarar av sitt uppdrag. Men det har vi lokalt i lilla Hjo också. Här eldar vi skogsflis och olja, så det ryker ur båda skorstenarna på värmeverket, för att värma upp gångstråken runt torget.

DSC00497

Trots kylan har de varmvattenfyllda slingorna under stenplattorna lyckats smälta bort snön och även delvis torka upp stenarna. Där det förr var övergångsställen blir det dock is eftersom bilarna hela tiden drar in ny snö.

(Har ni förresten märkt att få bilar stannar upp för att ge fotgängarna företräde på dessa isiga passager? Eftersom det inte längre är markerade vitrandiga övergångsställen brakar många bilister bara på in i ”gångfartsområdet” utan att kolla om någon vill passera.)

Men, som sagt, vi har även ett ledarskap i Hjo som inte tar sitt ansvar. Det finns inget som hindrar kommunstyrelsen att när som helst besluta att stänga av golvvärmen runt torget. Möjligen prestigen i så fall. Men jag tror faktiskt att en stor majoritet av hjoborna hellre skulle vilja spara in på energikostnaderna för torguppvärmningen istället för att dra in rastvakter på skolgården eller snåla in på tiden hos de gamla med hemtjänst.

Vem betalar? Kostnaden fördelas på tre grupper: skattebetalarna, Wennergrens hyresgäster (eftersom Wennergrens ska betala en tredjedel av kostnaden) och kunderna till Hjo Energi (eftersom priset på returvärmen subventioneras).

Jag är något förvånad att golvvärmesystemet klarar av att smälta så pass mycket snö och torka upp plattorna trots att det är ner mot tio minusgrader.

Det kan tyda på att returtemperaturen rörär onödigt hög, något som innebär värmeförluster i hela fjärrvärmesystemet. Bilden visar typexempel på de isolerade rör som leder fjärrvärmevattnet ut och tillbaka. Ju mindre förluster på vägen ju mindre energi går åt.

Ett svar to “…och världen rullar vidare mot ett allt varmare klimat…”

 1. Dax för bilfritt torg? Says:

  Det är inte bara på övergångsställena bilarna ”dundrar” på.Var på torget fredag eftermiddag och jag såg inte en enda bil som stannade upp för att släppa fram fotgängare i gångfartsområdets anda. De få som var på torget hade så stor självbevarelsedrift att de lät bilarna passera innan de gick vidare. Med tanke på den hastighet som bilisterna höll och den halka som rådde där de körde var det ett klokt val.Bilisterna hade inte haft en chans att stanna.
  Så ”det nya fina torget för alla där alla kan trivas” har mer blivit ett torg för biltrafiken, där fotgängare får vara, bara de inte hindrar trafiken.
  För att komma tillrätta med ” det trafiklogistiska fiaskot” finns det bara 2 alternativ.
  1. Skilj trafik och fotgängare.
  2. Gör hela torgområdet helt bilfritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: