Spakås eller Sigghusberg?

Kommunen har monopol på fysisk planering. Det betyder att det är vår valda kommunfullmäktigeförsamling som beslutar om vi t.ex. ska bygga ut ett nytt bostadsområde. Det är inga föreningar eller företag eller någon stor privat markägare som kan bestämma hur en kommun ska växa till nya områden eller planera ny användning av gamla områden. Det är kommunfullmäktige som i demokratisk ordning styr med översiktsplaner och detaljplaner enligt plan- och bygglagen.

Anledning är att det är ett gemensamt intresse för alla oss som bor i kommunen hur boende, affärsområden och industriområden utvecklas. Det handlar om mycket skattepengar för infrastruktur och det handlar om miljökonsekvenser. Det handlar om hur vi långsiktigt bygger ett attraktivt och hållbart samhälle.

Förutsättningen för att det ska fungera, som det är tänkt, är att vi har valt politiker som tar sitt ansvar. Jag undrar om de politiker, som gång på gång lyfter fram projektet Fågelås-Spakås till prövning, har förstått att dom har detta ansvar?

Projektet Spakås går kortfattat ut på att rulla ut detaljplan med en matta småhus på åkermark för mellan 123-184 hushåll.

Planen präglas av förra århundradets planpolitik och förvärras dessutom av att det skapas ett litet satellitsamhälle avskilt från Hjo stad.

Det blir alltså varken ett attraktivt landsbygdsboende eller ett koncentrerat stadsboende.

Att den detaljplan för Spakås som nu är på samråd dessutom direkt motarbetar möjligheten till noll- eller plusenergihus och överhuvudtaget saknar miljötänk, gör ju inte saken bättre. 2012 års version av detaljplanen är lika dålig som 2010 års version, som sågades helt även av länsstyrelsen.

Samtidigt satsar Hjo kommun på att köpa in mark och detaljplanelägga Sigghusberg. Det är ur många aspekter ett mycket bättre sätt att bygga ut staden, jämfört med Spakås. Här kan staden växa successivt, vägar och vatten- och avloppsledningar kan förlängas allt efter behov, utan dyra överföringsledningar. De boende får närmare till service och kollektivtrafik och barnen kan gå till skolan på ett tryggt sätt.

Att både Spakås och Sigghusberg öppnas upp för tomtförsäljning under samma decennium  är direkt kontraproduktivt. Här måste den politiska ledningen välja! En stad blir inte attraktiv om den under överskådlig tid består av glest utnyttjade områden som aldrig blir färdigbyggda.

JA till Sigghusberg!
NEJ till Spakås!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: