Delseger för naturområdet Skarpås!

Om du följer min blogg har du sett att jag skrivit om Skarpås i början av året:
T.ex. den 22 januari och den 15 februari.

Det handlade alltså om att ett företag ville bryta berg för att göra grus i ett känsligt område i nordvästra Hjo kommun. Ett område som klassats som ”ett stort opåverkat område” i kommunens översiktsplanering.

Länsstyrelsen godkände dock projektet, med stöd av MÖS, och på grund av att majoriteten av kommunstyrelsens politiker la händerna på ryggen och höll tyst. De boende i området kämpade dock vidare och överklagade tillståndsbeslutet till

Mark- och miljödomstolen (Tingsrätten i Vänersborg). Genom att de närboende skapade opinion, tog fram fakta och ett bra underlag, samtidigt som företaget som ville krossa berg slarvade med uppgifterna, blev miljödomstolens dom glasklar:

1. Företagets miljökonsekvensbeskrivning är så dålig att den inte kan godkännas.
2. Domstolen upphäver länsstyrelsens tillståndsbeslut och avslår ansökan.

Trots en välskriven och tydlig dom valde företaget att försöka överklaga Mark- och miljödomstolens beslut. Därmed går ärendet till högsta Mark- och miljööverdomstolen (Svea Hovrätt i Stockholm).

Där ska man först fundera på om man ska ge ”prövningstillstånd”. Det kan ta några månader. Om överdomstolen anser att ärendet måste prövas blir det en ny vända med papper hit och dit. Och kanske till och med ett besök på platsen från domstolens ledamöter. Annars kan överdomstolen redan vid en första genomgång vägra prövningstillstånd och därmed fastställs Vänersborgsdomstolens dom.

Överdomstolens beslut kan inte överklagas. Jag hoppas och tror att de närboendes goda och sakliga argument även kommer att segra i Stockholm. Kanske blir beslutet bra trots vår kommunlednings passivitet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: