Bryter byggnadsnämnden mot lagen eller…

… tar nämnden tillbaka sitt odemokratiska beslut så att  renoveringen av Samskolan kan påbörjas? Vi får hoppas att det är viktigare för byggnadsnämnden att komma igång med arbetet än att tvinga igenom en bestämmelse som förhindrar att Samskolan kan användas till något annat än samlings- och utställningslokaler.

Det hela hänger på en liten etta (1). På detaljplanens karta står ett C på den nya förbindelsen mellan Samskolans baksida och Biblioteket. C innebär ”Centrumbebyggelse (verksamheter)”.

Men på Samskolans byggnad står C1. Detta betyder ”Centrumbebyggelse (samlings- och utställningslokaler)”. Det riskerar inskränka verksamheten till museiverksamhet och förhindra alla andra verksamheter.

Om byggnadsnämnden hade klassat Samskolans användning med ett enkelt C, (och inte försökt gå förbi den demokratiska processen och smyga in ett begränsande C1) hade det enkla planförfarandet kunnat genomföras och renoveringen hade kunnat vara igång. Det är det odemokratiska agerandet som bär skulden till den fördröjning av arbetet som nu uppstår.

I dagens Hjo Tidning säger företrädare för byggnadsnämnden att synpunkterna från miljöpartisten Peter Thornblad – att plan- och bygglagen bör följas – handlar om ”sabotage och ett sätt att fördröja projektet”. Men miljöpartiets synpunkter framfördes redan under samrådet i juli/augusti (trots att det genomfördes under semestertider). Dåliga rådgivare och/eller maktfullkomlig arrogans har fått ut byggnadsnämnden på odemokratiska villovägar, något som verkligen kan fördröja projektet.

Fortfarande finns dock tid för byggnadsnämnden att besinna sig.

——————————–
Citat ur miljöpartiets samrådsyttrande:

”I samrådshandlingen ”Delar av KVARTERET PEDAGOGIEN”, upprättad i juni 2012, framgår det både av text och plankarta att verksamheten i Samskolan begränsas till samlings- och utställningslokal. Enligt vår uppfattning är det både fel och onödigt att göra en sådan kraftig inskränkning i detaljplanen vad gäller byggnadens användning.
/../ Undertecknade protesterar samtidigt mot att detaljplaneförändringen sker genom enkelt planförförande som minskar allmänhetens deltagande och inflytande i processen. Över 500 personer i Hjo har skrivit på namnlistor som kräver att Samskolan ska användas som allaktivitetshus med ungdomsverksamhet som bas, enligt tidigare budgetbeslut i kommunfullmäktige. Det är med andra ord uppenbart att en detaljplan som reglerar verksamheten i Samskolan definitivt inte saknar intresse för allmänheten. Att då genomföra ett enkelt planförfarande strider mot 5 kap. 7 § punkt 1 i plan- och bygglagen.”

2 svar to “Bryter byggnadsnämnden mot lagen eller…”

 1. Insändarsidan HT Says:

  Hjo Tidning publicerade även en ny insändare i ämnet:
  ”Stopp på kulturnissarnas framfart.
  Tack Peter för att någon engagerar sig för att få ett stopp på kulturnissarnas framfart i kommunen. Sist det begav sig var det Centerns folk som indirekt genom överklagande och listor lyckades stoppa Kylbergsmuseet och då handlade det ändå bara om 5 miljoner i investering. Var är Centerns folk idag och folkpartiets, som den gången tog åt sig äran och genom att framföra att det var emot bygget, då strax före valet lyckades ta hem kommunalrådsposten och fördubbla sina mandat.

  Nu verkar alla ha svalt byggplanerna med hull och hår utom miljöpartiet. Men med tanke på läget i konjunkturen, behovet av barnomsorgsplatser, underskott inom äldreomsorgen där vi inte vet var vi hamnar innan året är slut, bör man besinna sig.

  Det är inget fel på investeringar men jag måste säga att prioriteringen är bakvänd. Börja med ungdomshus i samrealskolan, parkbion och danslokalen med vidhängande utrymmen. Det är, som jag upplever det, vad vi Hjobor efterfrågar. Skulle vi satsa som planerna är, så först och främst blir kostnaden högre än planerat, det blir det alltid. Sedan är risken väldigt stor att när vi kommer i slutet på investeringarna räcker inte pengarna till ungdomarna och upprustningen av Park.
  FUNDERAREN”

 2. Byggnadsnämnden vann över sig själv… « Tro på Hjo Says:

  […] Jag skrev om detta i förra veckan och i förrgår. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: