Torbjörn Birgersson har fel igen!

Med en dåres envishet återkommer Torbjörn Birgersson i insändarspalterna med påståendet att militärens övnings- och skjutverksamhet i Vättern inte lämnar några spår efter sig. Han har visserligen erkänt att han räknar tusenfalt fel när han själv försöker få ihop sina nollor och hänvisar nu gång på gång till ett fåtal begränsade och föråldrade studier, som finns refererade i Vätternvårdsförbundets skrifter. När argumenten tryter kallar han mig för gammal kommunist, i enlighet med förra århundradets kalla kriget-retorik.

Men Birgersson har fel även i denna fråga. Gammal är jag visserligen, faktiskt född det år kalla kriget tog riktig fart 1948 med Berlinblockaden.

Jag började intressera mig för politik i mitten på 60-talet under gymnasieåren. Det var framförallt två författare som kom att påverka mig för all framtid: Georg Borgström med boken ”Gränser för vår tillvaro” och Hans Palmstierna med boken ”Plundring svält förgiftning”.

De politiska ledare jag sedan tidig ungdom, och sen under alla år, beundrat mest är Gandhi, Martin Luther King och Nelson Mandela. Arbetet för demokrati, social rättvisa och miljöansvar är det som gör det värt att ägna sig åt politik, även om det kan ta emot ibland när det blir allt för futtigt…

För att göra en lång historia kort kan jag berätta, att jag naturligtvis gick med i studentvänstern på 70-talet. Kapitalismens orättvisor var det vi ville ändra på, men vi var minst lika kritiska till både de kommunistiska diktaturerna i öst som till den trötta socialdemokratin i väst. När dom moskvatrogna lämnade vpk gick jag med där 1979, i hopp om att hitta en organisation som verkade för det jag brann för: demokrati, social rättvisa och miljöansvar.

Jag arbetade då i huvudsak fackligt inom Metall, under många år. Bland annat var jag med och organiserade metallarbetare för Linje 3, mot utbyggnaden av kärnkraften.

En av de roligaste aktiviteterna i det här sammanhanget var att samla fackligt stöd till Solidarnosc i början av 80-talet, i kampen mot den polska kommunistiska regimen.

Min sista insats i vänstern gjorde jag på kongressen 1990 – för 22 år sedan – då jag bidrog till att Vänsterpartiet tappade K:t som i kommunisterna. Jag föreslog också att (V) borde arbeta för en rödgrön allians, men det fick då inget stöd av majoriteten.

I den mening Birgersson lägger i begreppet ”gammal kommunist” har jag alltså varit en aktiv antikommunist i mer än 40 år!

Att jag 2005 gick med i Miljöpartiet de gröna var snarast ett behov av en mer radikal politik än vad de gamla vänsterpartierna lyckades åstadkomma. Lars Ohly och Göran Persson personifierade väl snarast Status Quo.

Klimat- och resurshushållningsfrågorna är de, enligt min mening nu helt avgörande politiska frågorna. Där hoppas jag att den gröna rörelsen kan bidra till förändring.

Och jag håller fast vid min käpphäst: Förutsättningen för den snabba omvälvning som krävs, är en blocköverskridande rödgrön allians!

2 svar to “Torbjörn Birgersson har fel igen!”

 1. Emöke Heim Says:

  Jag är uppväxt i ett land det var var socialistiskk statssystem som var på vär till ett kommunistiskt system.Systemet(socialism) som alla andra hade gott och ont med sig.För ont stod som i alla system dem som hade makten och ”utnyttjade” den..Dem som var lakejer och dem som var förnekare.Likväl som dem som finns i Sverige och i ett kapitalistiskt marknads systemideologi.Marknad som gud som föder sina känare undersåtar som aldrig vågar ifrågasätta befintliga marknads krafter som ödelägger andras framtid,som har ”vinstintresse” för varje pris.
  Kommunismen kom inget land fram till, för ideologin tolkades utifrån makthavarnas önskemål liksom marknadsideologerna tolkar reglerna och sätter lagarna utifrån sina behov i kapitalistisk system.
  Kommunismen var en idealism ,men hellre idealism och mål att göra det bra(som var tänkt) i ett samhälle än bara se till sit eget vinnande
  E.H.

 2. Att koka grodor… « Tro på Hjo Says:

  […] Tro på Hjo Kom med i Miljöpartiet de gröna! « Torbjörn Birgersson har fel igen! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: