Hic Jacet Otium

Både gammal och ung har hittat solvärmen framför de blommande torgträden denna sköna första maj.

Hic Jacet Otium. Det ska föreställa latin och betyda Här vilar lugnet. Nu öppnar Stadsparkens Vandrarhem – ett säkert sommartecken!

I Stadsparken gick det lugnt till när socialdemokraterna i Hjo firade första maj. Talarna trodde benhårt på att sossarna lätt ska kunna bilda en socialdemokratisk regering 2014. Kändes riktigt gammaldags, som när (S) var ett 45 % parti och hade ett lydigt kommunistparti vid sin sida.

Men nu är spelplanen ändrad. Det krävs en rödgrön allians för att att egoismens och ohållbarhetens politik ska ställas åt sidan. Det ställer krav på socialdemokratin att vara lite mer ödmjuk. Det ställer krav på miljöpartiet att överge idén om vågmästarrollen och förstå att långsiktigt hållbar utveckling bara kan nås i samtidig kamp för rättvisa och jämställdhet.

Ett svar to “Hic Jacet Otium”

 1. Christer Haagman Says:

  Det var inte bara bland 1:a majtalarna i Hjo som all klimat- och miljöpolitik lyste med sin frånvaro. Tidningen MiljöRapporten noterade:

  Nedtonat S om miljö- och hållbarhet 1 maj
  I den nye S-ledarens första maj-tal var klimat- och miljöpolitiken några icke förpliktiganden meningar som inte ger några svar på vilken miljöpolitik partiet vill driva framöver. Stefan Löfven sa:
  ”Klimatomställningen är en ödesfråga för vår tid, och när hela världen söker långsiktigt hållbara lösningar finns det en otrolig utvecklingspotential för den kreativa och kompetenta svenska industrin och tjänstesektorn. Idag saktar ekonomin in, samtidigt som utsläppen ökar. Vi ska se till så att det blir tvärtom, så att ekonomin tar fart men utsläppen minskar. Det är viktigt, det är lönsamt och det är möjligt.”
  Överlag var klimat- och miljöfrågan nedprioriterad, partistrategerna tycks för dagen ha gett upp det området och lämnat över stora väljargrupper till övriga rödgröna partier.
  Den enda som talade miljö som något slags huvudtema var Socialdemokraternas miljötalesperson Mathilda Ernkrans. Inför en liten skara i Vaggeryd ifrågasatte hon kärnkraften och efterfrågade i allmänna ordalag en svensk satsning på miljöteknisk utveckling.
  ”Vi kan klimatsmart teknik och skulle öka vår internationella konkurrenskraft om vi verkligen satsade på miljöpolitiken.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: