Fiasko för försvaret!

Igår kväll skulle Försvarsmakten hålla samrådsmöte angående utökningen av bombflyget runt Vättern. Återigen blir man allvarligt betänksam över militärens omvärldsorientering. Man hade valt att hålla samrådsmötet två trappor ned i en sunkig källarlokal i Brevikens golfrestaurang. I bästa fall skulle kanske lokalen rymma 70 pers, men försvaret hade tydligen beräknat att 20-30 intresserade skulle dyka upp (man hade beställt 30 bullar till kaffet!).

Det kom 200-300 personer! Militären hade alltså felbedömt opinionen tiofalt! Man var tvungen att flytta ut mötet på gräsmattan utanför restaurangen.

Med en stab på sju män och en kvinna skulle Försvarsmakten sedan förklara varför man vill använda Vättern och Vätterbygden som övningsfält. Och detta skulle ske utan PowerPoint och utan mikrofon. Det blev naturligtvis ett fullständigt fiasko.

Många kloka inlägg från den stora mängden mötesdeltagare bemöttes med arrogans och okunskap, framförallt från försvarsmaktens jurist Folke Borg. Håkan Johansson från F7 försökte dock bemöta synpunkter med respekt men saknade kunskapsunderlag. Dessutom saknades den konsult som arbetar med miljökonsekvensbeskrivningen. Istället fick vi lyssna på högläsning ur innehållsförteckningen. Varken Länsstyrelsen eller MÖS bidrog till att ge någon information.

Sammanfattningsvis borde man säga: gör om! gör rätt!

2 svar to “Fiasko för försvaret!”

 1. karin olofsson Says:

  Bra skrivet vill tillägga att:
  Försvarsmakten kom utan ett enda papper underlag, bara en powerpoont som inte kunde visas på grund av att vi var ute. Röst-resurserna räckte inte till trots att dom var militärer. De hade också ett mantra som återkom gång på gång nämligen detta kommer kommer i miljökonsekvensbeskrivningen. Uppläsningen av innehållsförteckningen var direkt taget ur de krav som länstyrelsen har för just miljökonsekvensbeskrivningen.
  Hänvisade till att bullernivåer som ökar med bara 2 till 3 decibell är försumbart. Men enligt mina böcker i ergonomi så är varje decibells ökning på dom nivåerna som här föreligger mycket märkbara.Dessutom så kommer buller från flera plan i rote eller från själva skoten så blir flera buller och detta kan räknas ut och ger mycket höga värden. Vi skall också veta att vi som mäniskor reagerar starkare på oönskat buller . I området finns också djur.
  Då det gäller vattnet så uppgav dom att det inte hade det inte skett någon försämring av vattenkvaliten sedan 50 talet. Men sedan kunde dom inte hävisa till en enda mätning.
  Om Försvaret sköter sin verksamhet och planering lika dåligt som dom planerade omgrupperade och genomförde detta sammråd då är vi illa ute.

 2. Förundrad Says:

  Lite märkligt att ingen av kommunalråden i Hjo var där. Var det inte viktigt nog?
  Tilläggas kan att de andra kommunerna häromkring var representerat av 1 eller 2 kommunalråd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: