Miljöpartiet föryngrar kommunfullmäktige

I tisdagens HT uppmärksammas att Elin Thornblad (MP) sänker medelåldern i Hjo kommunfullmäktige rejält. Som artonåring är hon yngst i en församling vars medelålder landar runt 50. Elin påpekar i intervjun att kommunfullmäktige ”ska spegla samhället och alla åldrar behöver vara med”.

Det är lite tunt med representationen både under 30 och över 65. Men det är särskilt roligt att vi i miljöpartiet kan bidra med lite föryngring. Förhoppningsvis går våra planer på att starta upp en lokalavdelning av Grön Ungdom i lås. Då kan vi kanske se framåt mot ytterligare sänkt medelålder framöver!

Apropå Hjotidningens rubriker här ovan: Miljöpartiets demokratilinje innebär bland annat att kommunfullmäktige ska vara en styrande församling och inte ett transportkompani eller ett tyst och passivt alibi för en liten grupp politiker och chefstjänstemän. Maktkoncentrationen försvagar demokratin. Idag, 2011, är det kanske till och med värre än det var 1984 då Kungen av Hjo styrde… Majoriteten med moderater och socialdemokrater i spetsen (och kristdemokraten Kihlström inte att förglömma) har avvecklat bredden i kommunpolitiken genom att avskaffa nämnderna. Samtidigt har viktiga kommunala uppgifter flyttat bort till kommunalförbund i AÖS, RÖS och MÖS där få hjobor vet vem som bestämmer och vad som bestäms. Håkan Davidsson tog ansvar för sin maktposition trots allt och det gick att rösta bort honom. Idag när alla med makt skyller ifrån sig när ansvar ska utkrävas, och mycket görs upp bakom stängda dörrar, är det svårare för medborgarna att bli delaktiga i politiken.

Ett fortsatt arbete för att stärka den lokala demokratin är högt prioriterat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: