Fortsatt majoritet för tokiga vindkraftsbeslut i MBN men plan- och byggfrågor är återförenade

Senaste kommunfullmäktigemöte valde bland annat ledamöter till den nya bygglovsnämnden . Miljöbalksfrågorna blir nu även politiskt överflyttade från Hjo till kommunalförbundet MÖS i Skövde och kvar blir i huvudsak frågor som regleras av plan- och bygglagen.

Moderaterna får kraftigt minskat inflytande i bygglovsnämnden: från egen moderat majoritet med fyra av sju ledamöter till endast två. (Men Knut Indebetou har fortfarande majoritet med stöd av de tre socialdemokraterna för att uppföra stadsnära och bostadsnära vindkraftverk typ på Åsens gärde, i strid med kommunens vindkraftsplan.)

Den gamla kommunledningens målsättning, med stöd av förra kommunchefen Pia Renman, skulle nu kunna sägas vara uppfylld: Plan- och byggfrågor är helt skilda från miljökontoret. Huvuddelen av kompetens och kraft i miljöarbetet är flyttad till kommunalförbundet med kontor i Skövde.

Målet var också att skilja planfrågor från bygglovshantering, av någon outgrundlig anledning. Under den senaste mandatperioden har beredningen av planfrågor legat i kommunstyrelsens allmänna utskott. Meningen var nu att flytta planfrågorna till tekniska utskottet. Jag har gång på gång förklarat att detta är olämpligt och skapar en otydlig myndighetsutövning med risk för jäv.

Kommunfullmäktiges beslut om kommunstyrelsens och bygglovsnämndens reglemente nu på decembermötet innebär dock plötsligt att detaljplanering och bygglov återförenas i bygglovsnämnden: ”Bygglovsnämnden skall besluta i följande grupper av ärenden: myndighetsutövning utifrån plan- och bygglagen…” Tekniska utskottets uppgift ändras från ”plan- och mätfrågor” till ”ärenden som rör mark- och vattenanvändning”. Det måste tolkas som den översiktliga planeringen, dvs ej myndighetsutövning genom detaljplaner.

Vi får se om denna positiva vändning håller när kommunledningen begriper vad man beslutat 😉

2 svar to “Fortsatt majoritet för tokiga vindkraftsbeslut i MBN men plan- och byggfrågor är återförenade”

 1. Christer Says:

  Jag har också fått frågor om inte vänsterpartiet fått några politiskt matnyttiga poster som tack för att gynna ökad borgerlig dominans.
  Nja, vi kan konstatera att vänstern inte får någon ordinarie ledamot i kommunstyrelsen, men Fredrik Bellino har fått en hel del möjligheter att under fyra år sitta av möten som ersättare lite här och där:
  – ersättare i RÖS
  – ersättare i AÖS
  – ersättare i AB Hjo Småindustrier
  – ersättare som ombud vid bolagsstämma med Hjo Stadshus
  – ersättare som ombud vid bolagsstämma med Hjo Energi
  – ersättare som ombud vid bolagsstämma med Hjo Energi Elhandel.
  Lite märkligt har det påpekats att Bellino tar alla poster själv. Men det går kanske att reparera när kommunstyrelsens utskott ska väljas i början på nästa år.

 2. Svar till Christer Says:

  Visserligen har inte V i Hjo många aktiva, men helt klart mer än en. Dessutom har de en som nästan ”snodde” platsen för Bellino i fullmäktige, några kryss till och politiken hade troligen sett lite annorlunda ut i Hjo.
  Men låt Bellino hållas, väljarnas dom kommer väl om 4 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: